S čím vám poradíme?

Hledaný výraz proleze všechny katogorie, produkty, dokumenty a články. Pokud znáte kód produktu, můžete rovnou nakoupit.
 

Jak vybrat rozměr dlažby

Jak vybrat vhodný rozměr venkovní dlažby na terasu i příjezdovou cestu

Jak vybrat rozměr

Malé, střední nebo velké? Tuto otázku řeší při výběru dlaždic řada lidí. Rozměry dlažby totiž ovlivňují například rychlost pokládky, vzhled podlahy i její údržbu. Proto byste měli předem vědět, jestli sáhnete po betonové dlažbě 30x30, 50x50 nebo 60x60 cm. Nebo po ještě větší velkoformátové dlažbě.

Kritérií, která musíte vzít v úvahu, je několik. Proto si je projdeme pěkně popořadě.

Velká dlažba = ideální k moderním domům

Malé i větší dlaždice nabízí spoustu barev, vzorů a povrchových úprav a hravě se tak přizpůsobí různým stavbám. Přesto i v tomto ohledu hraje formát důležitou roli. Dokáže totiž zvýraznit charakter domu či zahrady.

Dobře je to vidět zejména u terasové dlažby o velikosti 50x50 cm a větší. Anebo rovnou u velkoformátové dlažby. Takové dlaždice jsou ideální k moderním stavbám, kde díky minimu linií a spár zdůrazní její jednoduchý a čistý styl.

Zároveň opticky zvětšují prostor. Jsou proto vhodné jak pro větší, tak pro menší prostranství.

Ke starším chalupám se zase často hodí spíš menší a střední dlažba typu 20x20 či 30x30 cm. Zvlášť, pokud sáhnete po vzorech, které zdůrazní tradiční vzhled stavení.

Menší dlaždice vám také umožní kombinovat různé barvy a vzory. A vytvořit tak zcela originální plochu.

Rychlá pokládka nemusí být nejjednodušší

Přestože vždy záleží také na podkladu, obecně bývá nejrychlejší pokládka velkoformátové dlažby. Jednoduše proto, že pracujete s menším množstvím kamenů.

Zároveň ale počítejte s větším prořezem i s pečlivější přípravou podkladu. Musíte si totiž pohlídat, že je podklad naprosto rovný.

A u těch největších rozměrů, například u dlažby BEST – GIGANTICKÁ, která měří až 100x120 cm, je lepší svěřit pokládku specializovaným firmám. Už proto, že jednotlivé dlaždice váží i několik set kilo a manipulace s nimi je tak dost náročná.

Na druhou stranu ale platí, že čím menší je formát dlaždic, tím víc času strávíte samotnou pokládkou. A pravděpodobně to pocítí i vaše záda.

Určitým kompromisem je terasová dlažba. Pracuje s formáty od 40x40 po 60x60 cm. Práce je tak rychlejší než u skladebné nebo zámkové dlažby a poradíte si s ní i sami.

Velká dlažba vám usnadní úklid

Všechny venkovní dlažby BEST obsahují speciální příměs, která odpuzuje vodu a utěsňuje dlaždice. Díky tomu dobře odolávají znečištění. Navíc je můžete ošetřit lakováním a vytvrzením pomocí UV záření. I agresivní nečistoty tak zůstanou na povrchu a snadno je smyjete.

Přesto se nedá říct, že by všechny rozměry dlažby měly stejnou startovní pozici.

Nejlehčí je údržba velkoformátových dlaždic. Důvod je jednoduchý – mají nejméně spár, ve kterých se můžou nečistoty zachytávat.

Pamatujte i na zatížení

Formát dlažby přizpůsobte také tomu, jestli přes ni budou jezdit auta.

Aby dlaždice takovému zatížení odolaly, musí být dost vysoké. A zatímco u menších a středních formátů dlažby si na plochách s občasným pojezdem osobních aut vystačíte s výškou 6 cm, u velkoformátové dlažby potřebujete alespoň dvojnásobek.

S intenzitou provozu (a váhou vozidel) roste také výška dlaždic. A s ní i váha kamenů. Což u větších formátů výrazně komplikuje manipulaci.

Samozřejmě se to projevuje také na ceně dlaždic. Musíte tak počítat s většími výdaji za dlažbu i za její pokládku.

Jak tedy vybírat? Myslete na účel i údržbu

Jednotlivé formáty dlažby mají různé výhody a nevýhody. Vždy proto myslete nejen na to, jak ladí k vašemu domu, ale také:

  • co plánujete stavět,
  • kolik času chcete strávit pokládkou dlažby,
  • jestli svěříte práci pokladačské firmě
  • nebo zda oceníte co nejjednodušší údržbu.

To vše vám pomůže najít ten nejvhodnější rozměr.